De teelballen, of testikels, zijn het orgaan van het mannelijke voortplantingssysteem dat geslachtscellen, zaadcellen en het hormoon testosteron produceert. De testikels kunnen om verschillende redenen pijn doen.
1. trauma
De testikels zijn gemakkelijk te verwonden omdat ze zich bevinden in het scrotum, een huidplooi, en niet beschermd worden door spieren of botten. Dit kan gebeuren tijdens het sporten, thuis of tijdens een gevecht. Na een voltreffer is er hevige pijn die uitstraalt naar de buik.
Wat te doen
De pijn verdwijnt meestal in minder dan een uur. Om het proces te versnellen, kun je:
- neem een vrij verkrijgbare pijnstiller;
- gaan liggen om te rusten;
- leg een ijszak op je scrotum;
- draag ondersteunend ondergoed.
Het wordt ook aanbevolen om een paar dagen niet te sporten.
Als de pijn langer dan een uur aanhoudt, het scrotum opzwelt, misselijkheid, braken en koorts optreden, moet u zo snel mogelijk een arts raadplegen.
2. Varicocele
Dit is de naam voor de vergroting van de scrotale aderen, die de productie van sperma kan belemmeren en kan leiden tot het krimpen van de testikels en onvruchtbaarheid. De ziekte ontwikkelt zich meestal heel langzaam. Eerst is er ongemak in het scrotum, gevolgd door scherpe of stompzinnige pijn. Het treedt op of verergert als u lang moet staan of als u sport, maar het gaat weg als u op uw rug ligt.
Na verloop van tijd verschijnen er veranderingen op het scrotum, met zwelling van één testikel, bijna altijd aan de linkerkant. Soms kunnen erboven kronkelige verwijde aderen worden gepalpeerd die op een zak wormen lijken.
Wat te doen
Als een van deze tekenen zich voordoet, moet u naar een uroloog. Hij of zij zal u onderzoeken en een echo maken om de diagnose te bevestigen. Vervolgens wordt een operatie uitgevoerd om de verwijde aders af te sluiten, zodat het bloed de gezonde vaten kan omzeilen.
3. Liesbreuk
Het is een aandoening waarbij een deel van de darm of ander buikweefsel uitpuilt door zwakke plekken in de liesspieren als gevolg van verhoogde intra-abdominale druk. De symptomen zijn niet altijd aanwezig. Soms is er echter sprake van zwelling, ongemak of een branderig gevoel, dat kan toenemen bij bukken, hoesten of gewichtheffen. Als de hernia afdaalt naar het scrotum, wordt hij groter en veroorzaakt hij pijn. In extreme gevallen kan er een gevaarlijke complicatie optreden: hernia impingement, wat leidt tot een circulatiestoornis.
Wat te doen
Een hernia doet niet altijd pijn, maar als dat wel het geval is, moet u naar een chirurg. De arts zal een operatie voorstellen om complicaties te voorkomen. De eerste is impingement.
4. Prostatitis
Dit is een ontsteking van de prostaatklier, die zich direct onder de blaas bevindt. De ziekte kan om verschillende redenen ontstaan. Maar elke vorm van prostatitis wordt gekenmerkt door deze symptomen:
- pijn en een brandend gevoel bij het plassen;
- vaak naar het toilet gaan, vooral ’s nachts;
- Moeilijk plassen;
- troebele of bloederige urine;
- een sterke drang om te plassen ontstaat plotseling;
- pijn in de onderrug, lies of buik;
- pijnlijke ejaculatie;
- ongemak in de penis, testikels en kruis;
- een griepachtige aandoening met een bacteriële infectie in de prostaat.
Wat te doen
Als u een van deze symptomen heeft, moet u naar een uroloog. Uw arts zal u een onderzoek voorschrijven: bloed- en urineonderzoek en een echografie van de prostaat. De specialist zal dan beslissen over een behandeling. Deze kan bestaan uit:
- antibiotica die de infectie vernietigen;
- alfablokkers, die de spieren in het prostaatgebied ontspannen en het urineren vergemakkelijken;
- niet-steroïde ontstekingsremmers om de pijn te verminderen.
5. Orchitis
Ontsteking van één of beide testikels. De belangrijkste oorzaak zijn bacteriële infecties, soms seksueel overdraagbare aandoeningen. Soms wordt orchitis veroorzaakt door het bofvirus.
De ontsteking maakt de testikels niet alleen pijnlijk, maar zwelt ook op. Er ontstaat koorts, misselijkheid en braken. Indien onbehandeld, kan het testikelweefsel afbreken en kunnen zich puisten vormen. En bij sommige mannen atrofiëren de testikels, met onvruchtbaarheid als gevolg.
Wat te doen
Alles hangt af van het type infectie. Voor een bacteriële infectie zal de arts antibiotica voorschrijven, maar voor een virale infectie vrij verkrijgbare pijnstillers, bedrust, strak ondergoed en koude kompressen. Virale orchitis verbetert meestal na 3-10 dagen en de scrotale pijn verdwijnt na een paar weken.
6. epididymitis
Het is een ontsteking van een klein gebied aan de achterkant van de zaadbal waar sperma wordt opgeslagen. Epididymitis wordt veroorzaakt door seksueel overdraagbare infecties zoals gonorroe of chlamydia. Behalve pijn in de testikels uit de ziekte zich als volgt:
- zwelling en roodheid van het scrotum, dat heet aanvoelt;
- pijnlijk plassen;
- frequente drang om naar het toilet te gaan;
- afscheiding van de penis;
- pijn of ongemak in de onderbuik;
- bloed in het sperma;
- soms een stijging van de lichaamstemperatuur.
Wat te doen
Bij deze symptomen zal de uroloog antibiotica voorschrijven. Als de infectie leidt tot een puist op het scrotum, zal een operatie nodig zijn.
7. Testiculaire torsie
Hij draait om zijn as, waardoor de zaadstreng, waardoor de bloedvaten naar de zaadbal lopen, bekneld raakt. Daardoor wordt de bloedstroom belemmerd. Torsie treedt meestal op tussen 12 en 18 jaar. Waarom dit gebeurt is onbekend, maar het kan komen door zware activiteit, trauma of genetische aanleg. De volgende symptomen treden op:
- plotselinge hevige pijn in het scrotum;
- een ongewone positie van de testikel;
- misselijkheid en braken;
- zwelling van het scrotum;
- buikpijn;
- frequent urineren;
- een verhoging van de lichaamstemperatuur.
Wat te doen
Een ambulance moet gebeld worden bij de eerste tekenen van symptomen. Als de testikel niet binnen zes uur wordt losgemaakt, sterft hij waarschijnlijk en moet hij worden verwijderd.
De behandeling vereist een operatie onder narcose. De chirurg zal het scrotum opensnijden, de testis in zijn normale positie terugbrengen en met enkele hechtingen vastzetten om herhaling van de torsie te voorkomen.
8. Hydrocele
Dit is de naam voor scrotaal oedeem, dat wordt veroorzaakt door vochtophoping in de testikels. Hydrocele ontstaat meestal spontaan bij jongens jonger dan één jaar, is pijnloos en verdwijnt vanzelf zonder behandeling. Bij mannen is de meest voorkomende oorzaak een trauma of infectie, zodat naast een vergroot scrotum ook ongemak of zwaarte optreedt.
Wat te doen
Als uw scrotum gezwollen is, moet u naar een uroloog. Het belangrijkste is dat gevaarlijke oorzaken van hydrocele worden uitgesloten, zoals een infectie, tumor, liesbreuk, doorbloedingsstoornissen of een gedraaide zaadbal.
En om een hydrocele te verwijderen, wordt een operatie uitgevoerd onder verdoving of plaatselijke verdoving. De arts snijdt gewoon in het scrotum en laat het vocht weglopen, waarna hij de wond dichtnaait. Een buisje wordt enkele dagen in het scrotum gelaten om te voorkomen dat de zwelling terugkomt. Omdat hydrocele terug kan komen, wordt u later opnieuw onderzocht.
9. Spermatocellen
Het is een abnormaal zakje (cyste) met sperma dat zich ontwikkelt in de zaadbalaanhangsel, een klein kanaaltje achter de zaadbal. Normaal gesproken heeft een spermatocel geen invloed op uw welzijn. Als de cyste groter wordt, kunnen deze symptomen optreden:
- pijn of ongemak in de aangetaste testis;
- een gevoel van zwaarte;
- een volumetrische massa achter en boven de testis.
Wat te doen
Spermatocellen mogen alleen worden behandeld als de symptomen ernstig zijn. Een operatie kan dan nodig zijn. De arts maakt een snee in het scrotum en verwijdert de cyste. Soms is het eenvoudiger om de inhoud van de spermatocel met een naald weg te laten zuigen.
10. Diabetische neuropathie
Perifere zenuwen worden aangetast bij mannen met diabetes. Een van de complicaties is pijn in de testikels. De symptomen treden geleidelijk op: meestal een brandend gevoel, gevoelloosheid, tintelingen, verminderd vermogen om temperatuur waar te nemen, en soms verhoogde gevoeligheid voor aanraking, waarbij de geringste aanraking pijn veroorzaakt. Potentieproblemen komen ook vaak voor.
Wat te doen
Endocrinologen kunnen alleen het ontstaan van andere complicaties van diabetes tegenhouden. Daartoe helpen specialisten de patiënt om de glucosewaarden binnen een normaal bereik te houden door middel van een dieet en medicatie.
Pijnstillers zonder recept worden meestal gebruikt om de pijn te verminderen, maar soms worden antidepressiva en anti-epileptica toegevoegd, afhankelijk van de symptomen en de algemene toestand.
11. Testiculaire kanker
Het is een zeldzame maligniteit die meestal voorkomt bij mannen tussen 15 en 35 jaar. De oorzaken van het ontstaan van deze kanker zijn onbekend. Meestal wordt slechts één testikel aangetast en de symptomen treden pas in een later stadium op:
- een vergroting van de testis of een knobbel erin;
- een zwaar gevoel in het scrotum;
- stompe pijn in de buik en lies;
- zwelling van het scrotum;
- testiculaire pijn of ongemak;
- borstvergroting, kan het pijn gaan doen;
- rugpijn.
Wat te doen
Als er veranderingen zijn, moet u naar een uroloog. Na onderzoek en bevestiging van de diagnose wordt de testikel verwijderd. Mogelijk worden ook de nabijgelegen lymfeklieren verwijderd. Radiotherapie en chemotherapie kunnen ook nodig zijn.