Wat is een varicocele en waarom is het gevaarlijk

Een varicocele is een spatader in de zaadstreng. Stoornissen in de bloedstroom leiden tot stagnatie en atrofie van het weefsel, en in ongeveer 10% van de gevallen tot onvruchtbaarheid. De mannelijke varicocele kan met succes worden behandeld door een operatie, zelfs in de meest gevorderde stadia.

Waarom testiculaire spataderen voorkomen

Waarom testiculaire spataderen voorkomen

Spataderen van de zaadstreng worden meestal veroorzaakt door genetische aanleg (zwakte van de vaatwanden).

Laten we andere oorzaken van testiculaire varicositeit bij mannen opnoemen:

 • hoge veneuze druk in het bekken;
 • regelmatige zware lichamelijke activiteit, werken op de voeten, fietsen;
 • verwondingen aan het scrotum en de liesstreek;
 • tumoren.

BELANGRIJK!

De kans op het ontstaan van een varicocele wordt aanzienlijk vergroot door een eerdere infectie van het urogenitale systeem (urethritis, prostatitis). Soms is de oorzaak van een varicocele terug te voeren op een seksueel overdraagbare ziekte, zoals gonorroe.

Symptomen van testiculaire varicocele

In het beginstadium van de ziekte zijn de symptomen vrijwel onzichtbaar. Later worden ze meer uitgesproken en worden ze gekenmerkt door een verslechtering van het welzijn. De patiënt kan lichte pijnen bemerken die optreden na lichamelijke inspanning en overgaan als hij gaat liggen.

Laten we de andere symptomen van testiculaire spataderen bij mannen eens op een rijtje zetten:

 • Trekkende pijnen in de liesstreek, die toenemen bij zware lichamelijke inspanning en seksuele opwinding;
 • asymmetrie van het scrotum;
 • zwaarte en pijn in de testikels;

Kan varicocele visueel worden gedetecteerd

In een vroeg stadium is de ziekte moeilijk op te sporen, maar in een later stadium wordt de afwijking uitgesproken. Zij wordt aangegeven door tekenen die door visueel onderzoek en palpatie kunnen worden opgespoord:

 •  hebben de testikels hun elasticiteit verloren;
 • de aderen worden meer uitgesproken, en lijken op een “wormenbal”;
 • De vergrote bloedvaten zijn duidelijk zichtbaar als de man staat of ligt.

Wat kan pijnlijk zijn bij een varicocele

Gevorderde testiculaire spataderen veroorzaken ongemak, dat meestal dof en zeurend is en toeneemt na lichamelijke activiteit en geslachtsgemeenschap. Meestal klagen patiënten over pijn in het scrotum en het perineum. Dit is een indicatie dat de zaadstreng pijn doet.

BELANGRIJK!

De pijn is het meest uitgesproken en hevig ’s avonds en ’s nachts. Stadium 2 kan worden verlicht door een paar uur te gaan liggen. In stadium 3 en 4 is dit echter niet voldoende: de pijn verdwijnt niet na rust en is de klok rond aanwezig. Een bezoek aan de arts mag daarom niet worden uitgesteld.

Welke stadia testiculaire spataderen doorlopen

Varicosis van de zaadstreng kent verschillende stadia, elk met zijn eigen kenmerken. Naarmate de ziekte voortschrijdt, gaan het welzijn van de man en de kwaliteit van zijn seksleven achteruit en neemt het risico van onvruchtbaarheid toe.

Graad 1 varicocele

Het wordt gekenmerkt door milde symptomen en een vaag ziektebeeld. Een licht ongemak in de testiculaire regio wordt meestal toegeschreven aan andere oorzaken. De volgende factoren dragen bij tot verergering en progressie naar stadium 2:

 • Verwondingen aan de testis en het scrotum.
 • Nierproblemen die een abnormale bloedstroom in de zaadader veroorzaken.

De diagnose varicocele van graad 1 kan alleen worden gesteld tijdens een speciaal echografisch onderzoek.

Varicocele graad 2

Aanvankelijk nemen de pijn en de algemene symptomen niet echt toe. Gezwollen aderen, die bij zelfonderzoek en palpatie kunnen worden gevoeld, moeten echter een reden tot bezorgdheid zijn. Er kan ook een lichte temperatuursverhoging optreden, waardoor de bloedstroom naar de testikels wordt bemoeilijkt, wat op zijn beurt de groei van het sperma vertraagt.

De pijn en het ongemak worden dan steeds groter. De zwelling is vooral uitgesproken bij warm weer, ’s avonds en bij een zittende levensstijl.

Graad 3 varicocele

Dit is het meest gevorderde stadium. Het wordt gekenmerkt door pijn en achteruitgang. De testikel ondergaat ernstige visuele veranderingen en wordt kleiner. Het scrotum wordt juist groter door de voortdurende zwelling. Aderen zijn voelbaar en zichtbaar. Het pijnsyndroom kan de patiënt de klok rond volgen.

De gevaren van spataderen in de zaadstreng

De gevolgen van een varicocele kunnen zeer ernstig zijn:

 • Onvruchtbaarheid. Door een stijging van de temperatuur in de testikels daalt het zuurstofgehalte in het scrotum, waardoor de rijping en productie van sperma onmogelijk wordt.
 • Onvermogen om aan sport te doen. De aanwezigheid van een varicocele maakt elke sportactiviteit waarbij de buikspieren worden belast, verboden.

Een esthetische afwijking. Zonder operatie zal het scrotum na verloop van tijd uitzakken en zullen de testikels een uitgesproken veneus netwerk vertonen. Veel mannen en adolescenten met een vergevorderde varicocele ervaren ongemak van deze visuele veranderingen.

Hoe varicocele uw seksleven beïnvloedt

In tegenstelling tot het populaire stereotype is er geen direct verband tussen varicocele en impotentie. De kwaliteit van het seksuele leven gaat echter wel achteruit, want naarmate de ziekte voortschrijdt, neemt ook het pijnsyndroom toe. De ernst ervan beïnvloedt de duur van de geslachtsgemeenschap en het seksueel verlangen.

Testiculaire varicocele behandelingsmethoden en welke arts u moet raadplegen

De medische behandeling van de ziekte is conservatief en chirurgisch. Hiervoor moet een uroloog androloog worden geraadpleegd. Conservatieve behandeling is mogelijk als het aantal zaadcellen normaal is. Om de conditie van de patiënt te verbeteren worden medicijnen voorgeschreven om de bloeddruk te normaliseren, massage en lichaamsbeweging. Ook zal speciaal ondergoed moeten worden gedragen.

Maar meestal is een operatie de enige manier om van de aandoening af te komen en complicaties te voorkomen. De artsen van de Garviskliniek hebben ruime positieve ervaring met het verwijderen van varicocele door middel van een Marmara-operatie. Indicaties voor de operatie:

 • ernstig pijnsyndroom;
 • Onvruchtbaarheid;
 • Testiculaire atrofie.

Tijdens deze procedure wordt een micro-insnede gemaakt in de liesstreek. Met een geavanceerde microscoop worden vervolgens de aders opgespoord die pathologische veranderingen hebben ondergaan. Deze worden afgebonden en weggesneden om de slagaders vrij te maken. De operatie duurt ongeveer een uur en het herstel van de ingreep duurt enkele weken. De kans op herhaling is vrijwel nihil.

De ziekte voorkomen

Om varicocele te voorkomen moet u regelmatig bij uw uroloog langsgaan. Wacht niet tot testiculaire varices uw vruchtbaarheid en de kwaliteit van uw seksleven in gevaar brengen.