Testiculaire pijn

Testiculaire pijn kan zowel bij een volwassen man als bij een tiener of zelfs een kind voorkomen. Testiculaire pijn is een van de meest acute sensaties die een man in zijn leven kan doorstaan. Zelfs als de pijn niet gepaard gaat met een onmiddellijke bedreiging van de gezondheid en het leven, is ze slopend voor de man, veroorzaakt ze doodsangst en gaat ze gepaard met hevig zweten, misselijkheid en braken.

Oorzaken van testiculaire pijn:

Oorzaken van testiculaire pijn

Testiculaire pijn kan worden veroorzaakt door infectieuze ontstekingsziekten van de testis (orchitis) of epididymitis, chronische prostatitis, SOA’s (ureaplasma, chlamydia, mycoplasmose), chirurgie, testiculair trauma en tumoren, liesbreuk, testiculaire torsie, varicocele, hydrocele of spermatoceles. De meeste van deze ziekten zijn gemakkelijk te diagnosticeren en te behandelen. Soms wordt testiculaire pijn chronisch, zelfs na adequate behandeling. Statistisch gezien kan bij 25% van de patiënten de oorzaak van de chronische testiculaire pijn niet worden gevonden.

 • In het geval van acuut trauma aan het scrotum. Het breken van de testikels is uiterst zeldzaam, maar een gewone klap op de testikels kan ook leiden tot onmiddellijke bewusteloosheid. Als u plotselinge en ondraaglijke pijn in uw testikels voelt door een verwonding, zoek dan medische hulp. Als een testikeltrauma gepaard gaat met een verwonding met een scherp voorwerp, moet u onmiddellijk een arts raadplegen om de ontwikkeling van ernstige complicaties (verlies van testikels, onvruchtbaarheid) te voorkomen.
 • in het geval van een testiculaire torsie. De testikel hangt aan de zaadstreng, die de bloedvaten en de zaadleiders bevat. Soms verandert de testikel van positie door om zijn lengteas te draaien. Hierdoor draait de zaadstreng 360 graden, waardoor de bloedtoevoer naar de testikel wordt afgesneden en de zaadleiders worden dichtgedrukt. Als medische hulp (tot en met een operatie) niet dringend nodig is, kan de testis verschrompelen. De oorzaken van testiculaire torsie zijn onbekend; fysieke activiteit lijkt er niets mee te maken te hebben, aangezien torsie vaak optreedt tijdens de slaap. Koud weer verhoogt om een of andere reden het risico, dus lokale spiercontractie kan een rol spelen.
 • epididymitis (ontsteking van het testikel aanhangsel). De man kan het scrotum palperen en constateren dat de testikel vergroot is en pijnlijk aanvoelt. Epididymitis wordt meestal veroorzaakt door bacteriën, meestal gonococcen of chlamydia, die ook urethritis (ontsteking van de urinebuis) veroorzaken. Ontsteking van het testikel aanhangsel komt bijna altijd slechts aan één kant voor. De pijn neemt geleidelijk toe in de loop van één tot drie dagen. Er kunnen ook andere symptomen van een geïnfecteerde urineweg optreden, zoals koorts, spontaan plassen of een branderig gevoel in de urinebuis. Het is essentieel om naar een arts te gaan omdat een ontsteking kan leiden tot onvruchtbaarheid en impotentie.
 • orchitis (ontsteking van de testikels) is vrij zeldzaam, behalve als complicatie van de bof. De oorzaak van zaadbalontsteking, het bofvirus, tast meestal de speekselklieren van kinderen aan, waardoor een ernstige zwelling achter de onderkaak ontstaat en koorts en algehele malaise worden veroorzaakt die ongeveer een week aanhoudt. Het virus infecteert ook andere organen, waaronder meestal (om onbekende redenen) de testikels. Het treedt echter bijna nooit voor de puberteit op. Normaal verloop van de ziekte. De bof bij volwassenen is niet ernstiger dan bij kinderen, en orchitis treft slechts 20 tot 30% van de getroffenen. In slechts 10% van deze gevallen zijn beide testikels aangetast. Symptomen van epidemische parotitis treden plotseling op, op de derde of vierde dag na de zwelling van de speekselklieren: de temperatuur stijgt sterk en de testikels zwellen op en worden pijnlijk – met varicocele, als oorzaak van acute pijn in de testikels is vrij zeldzaam. Meestal, als varicocele gepaard gaat met pijn, neemt deze geleidelijk toe, hoewel ze ernstig en ondraaglijk kan zijn.
 • Een liesbreuk kan pijn in de testikels veroorzaken als een grote hoeveelheid darm in het scrotum is ingedaald, waardoor er fysieke druk op de testikels wordt uitgeoefend.
 • testiculaire pijn is een weerspiegeling van de pijngevoeligheid van urolithiasis, cysten en niertumoren.
 • Een van de meest voorkomende oorzaken van testiculaire pijn bij jonge mannen is onbevredigde seksuele opwinding. Seksuele opwinding veroorzaakt een plas bloed in zowel de penis als de testikels. Als seksuele opwinding lange tijd uitblijft in de vorm van ejaculatie, kunnen de gezwollen testikels pijnlijk worden.

Welke symptomen zijn gevaarlijk en moeten door een uroloog gezien worden?

 1. Je voelt pijn als je één of beide testikels aanraakt.
 2. één testikel werd groter dan de andere, zachter, veranderde vorm.
 3. Je voelt een plotselinge hevige pijn in je testikel.
 4. Je voelt pijn in je scrotum, die geleidelijk erger wordt.
 5. Je voelt pijn in je scrotum die gepaard gaat met misselijkheid, braken en een verhoging van de lichaamstemperatuur.
 6. De pijn trad op na een scrotale verwonding en verdween niet binnen een uur.
 7. Bij controle van je testikels zie je een bobbel of uitstulping (pijnlijk of pijnloos) op één van je testikels die er eerst niet was.