Testiculaire ziekten die het meest voorkomen

De testikels maken deel uit van het mannelijke voortplantingssysteem en produceren mannelijke geslachtscellen – zaadcellen en het hormoon testosteron. Ze bevinden zich in het scrotum. Ziekten aan de testikels zijn meestal niet levensbedreigend. Maar ze kunnen wel ernstige complicaties veroorzaken, variërend van hormonale onbalans en seksuele disfunctie tot onvruchtbaarheid. Als u veranderingen aan uw testikels opmerkt, is het belangrijk om naar uw arts te gaan.

De meest voorkomende ziekten die de testikels aantasten

Inhoudsopgave

De meest voorkomende ziekten die de testikels aantasten

Epididymitis is een ontsteking van het testikel aanhangsel, een lange buis aan de rand van de testes. De functie ervan is het opslaan van spermatozoa tot ze rijpen. Epididymitis kan worden veroorzaakt door een seksueel overdraagbare ziekte, trauma of het resultaat van een vasectomie.

 • Milde irritatie of hevige pijn in de testikels;
 • zwelling;
 • een verhoging van de lichaamstemperatuur.

Behandeld met antibiotica. Rust, gebruik van ijs om de zwelling te verminderen en ontstekingsremmers zoals ibuprofen worden aanbevolen.

Tijdens het vrijen wordt condooms aangeraden om ontstekingen te voorkomen. Indien onbehandeld, kan het sperma uit de testikels worden geblokkeerd, wat leidt tot problemen met verminderde vruchtbaarheid.

Testiculaire hydrocele

Het is een ophoping van vocht in de ruimte tussen de testikels en het scrotum. Een hydrocele kan één of beide testikels treffen, met de verschijning van een zwelling, maar zonder pijn. Het is meestal niet schadelijk en behoeft geen behandeling, maar als u een knobbel in uw balzak opmerkt, ga dan naar uw arts om de diagnose te bevestigen.

Het komt vaker voor bij zuigelingen en jonge kinderen en bij volwassen mannen als gevolg van een trauma.

Testiculaire torsie

In het scrotum kunnen de testikels om hun as draaien en de zaadstreng afknellen. Daardoor wordt de bloedtoevoer naar deze testikel belemmerd. Dit komt meestal voor bij jonge mannen tussen 12 en 18 jaar als gevolg van letsel of zware lichamelijke inspanning.

Symptomen van testiculaire torsie:

 • plotselinge en hevige pijn;
 • vergroting van de aangetaste testis;
 • sensorische gevoeligheid;
 • de verschijning van zwelling.

Dit is een urgente aandoening. Het wordt operatief behandeld om de functie van de aangetaste testis te behouden. Als het te lang duurt voordat er een arts komt of als de bloedtoevoer te lang wordt onderbroken, raakt de testis onherstelbaar beschadigd en moet hij worden verwijderd.

Testikelkanker is het verschijnen van abnormale cellen in de testis die zich ongecontroleerd delen en groeien in een of beide testikels bij jonge mannen, meestal tussen de 15 en 35 jaar.

Typische symptomen zijn:

 • het uiterlijk van een zegel;
 • onregelmatigheden;
 • een vergroting van één testikel;
 • een gevoel van isolatie;
 • stompe pijn die kan komen en gaan.

De precieze oorzaak is onbekend, maar sommige risicofactoren zijn bekend:

 • Testiculaire neoplasie (cryptorchidisme);
 • de aanwezigheid van zaadbalkanker in de familie.

Het is zeldzaam en wordt goed verdragen met een hoge mate van herstel. De eerste behandelingslijn is een chirurgische verwijdering van de kankertestis via een incisie in het scrotum. In sommige gevallen zijn verwijdering van lokale lymfeklieren en bestraling of chemotherapie nodig.

Orchitis of ontsteking van de testikels

Testiculaire ontsteking kan één of beide testikels treffen. Het wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële of virale infectie.

 1. De bof (bof) is een van de meest voorkomende oorzaken van teelbalontsteking, maar gelukkig neemt deze tegenwoordig af door vaccinaties bij kinderen.
 2. Seksueel overdraagbare aandoeningen zoals gonorroe of chlamydia, die eerst epididymitis veroorzaken en vervolgens de ontsteking uitbreiden naar de testikels (epididymo-orchitis).
 • pijn in de testikels;
 • gevoeligheid;
 • latere onvruchtbaarheid indien onbehandeld.

Behandeld met antibiotica in het geval van een bacteriële oorzaak en aanbevolen rust.

Een varicocele is een verwijding van de aderen in het scrotum. Het is meestal pijnloos en ongevaarlijk, maar het kan toch de verminderde productie en kwaliteit van sperma beïnvloeden. Soms kan het lichte pijn en zwelling veroorzaken. Hoewel de meeste gevallen van varicocele geen behandeling vereisen, moeten sommige operatief worden behandeld.

Hypogonadisme

Een ziekte waarbij de testikels niet genoeg van het mannelijke geslachtshormoon testosteron produceren.

 1. Primair – het probleem zit in de testikels zelf.
 2. Secundair is een probleem met de hypofyse in de hersenen, die normaal signalen stuurt naar de testikels om de productie te stimuleren.

Bij volwassen mannen heeft hypogonadisme de volgende symptomen:

 • erectiestoornissen;
 • Onvruchtbaarheid;
 • verminderde geslachtsdrift;
 • verminderde haargroei;
 • inkrimping van de testikels en hun elasticiteit;
 • Verminderde spiermassa en meer vet;
 • Borstvergroting;
 • depressie;
 • vermoeidheid;
 • getijden van warmte.

Eerst wordt geprobeerd een mogelijk behandelbare oorzaak te vinden, maar als dat niet mogelijk is, wordt testosteronvervangingstherapie voorgeschreven.

Als een van de symptomen van bovenstaande aandoeningen wordt opgemerkt, moet u onmiddellijk een arts raadplegen. De meeste van deze aandoeningen kunnen worden behandeld als ze tijdig worden ontdekt.

Testiculair onderzoek – hoe ziet het onderzoek door een arts eruit?

Testiculair onderzoek - hoe ziet het onderzoek door een arts eruit?

De testikels maken deel uit van het mannelijke voortplantingssysteem en bevinden zich in het scrotum. Hun functie is het produceren van sperma (mannelijke geslachtscellen) en het hormoon testosteron. Elke testikel heeft de grootte van een klein ei.

De testikels ontwikkelen zich in de buikholte van de mannelijke foetus. Vlak voor de geboorte dalen ze af in het scrotum. In sommige gevallen zijn ze achtergebleven – cryptorchisme. Niet ingedaalde zaadballen verhogen het risico op zaadbalkanker.

Kanker kan, net als andere testiculaire ziekten, in een vroeg stadium worden opgespoord met een onderzoek door een arts of met regelmatig zelfonderzoek thuis. Het is belangrijk te weten hoe normale testikels onder uw vingers aanvoelen, zodat u eventuele, zelfs kleine, veranderingen kunt herkennen.

Hoe ziet een testiculair onderzoek door een arts eruit?

Het testiculair onderzoek vereist geen speciale voorbereiding vooraf. Het onderzoek zelf is pijnloos en snel klaar.

De arts zal u vragen uw broek en ondergoed uit te doen en (met handschoenen aan) aan beide testikels te voelen om ze te vergelijken. Sommige artsen onderzoeken patiënten staand, maar de meeste adviseren liggend op het bed in de wachtkamer om te ontspannen.

Het onderzoek duurt minder dan 5 minuten en kan enigszins ongemakkelijk zijn. Maar het beste wat u voor uw gezondheid kunt doen, is zo vroeg mogelijk vaststellen dat er iets mis is.

Testiculaire echografie – procedure

Als uw arts een tumor of een verdachte verandering vindt, zal hij of zij u doorsturen voor een extra echografie.

Testiculaire echografie is een veilige, niet-invasieve methode. Het kan helpen een specifieke ziekte met een zeer hoge mate van zekerheid te diagnosticeren. Om de testikels te onderzoeken, brengt de arts wat gel aan op de testikels en gaat hij met een echo-apparaat over de verdachte gebieden, waarbij het beeld op een monitor wordt weergegeven.

Het onderzoek is pijnloos en snel. Er is geen voorafgaande voorbereiding voor het onderzoek nodig, behalve misschien comfortabele kleding.

Hoe gebeurt zelfonderzoek thuis?

U kunt thuis een testiculair zelfonderzoek doen. Het is aan te raden dit na een douche te doen. De warmte ontspant het scrotum en maakt het gemakkelijker om eventuele veranderingen te ontdekken.

Ga naakt voor een spiegel staan en onderzoek zorgvuldig de huid van uw balzak. Voel met beide handen aan elke testikel en probeer je te concentreren als je een verschil opmerkt. Wrijf de testikel zachtjes tussen duim en vingers. Als u een harde knobbel, gladde ronde bultjes of veranderingen in de grootte, vorm en consistentie van uw testikels voelt, ga dan onmiddellijk naar uw arts.

U hoeft zich niet al te veel zorgen te maken voordat u naar de dokter gaat, want sommige veranderingen kunnen worden veroorzaakt door ingegroeide haren, uitslag of andere huidproblemen. Toch is het belangrijk om naar de dokter te gaan.

De moeilijkste diagnose die een dokter kan stellen is teelbalkanker. Het is zeldzaam. De diagnose wordt meestal gesteld bij mannen tussen de 15 en 35 jaar. Het is zeer vatbaar voor therapie en heeft een grote kans op genezing.

Varicocele

Een varicocele is een spatader in de zaadstreng. Statistisch gezien wordt het bij 18% van de patiënten vastgesteld en leidt het vaak tot onvruchtbaarheid. Het kan ook bij kinderen van 12 tot 14 jaar ontstaan. De kern van de ziekte is de verstoring van het klepmechanisme van de aderen, waardoor de vaten uitzetten en een gekronkelde vorm krijgen. Varicocele gaat gepaard met een verminderde bloedstroom, stuwing, atrofische veranderingen in de weefsels en een verminderde voortplantingsfunctie.

Oorzaken van het ontstaan van een varicocele

Er is geen absoluut zekere oorzaak van varicocele bij mannen, maar artsen hebben verschillende uitlokkende factoren geïdentificeerd die dienen als “triggers” voor het begin van de progressie van de aandoening:

 • Zelfs als ze tijdig zijn gediagnosticeerd en volledig zonder complicaties zijn behandeld; ontstekingsprocessen in het urogenitale systeem – urethritis, prostatitis, parotitis;
 • Pathologische compressie of knikken van de testikeladers van de zaadstreng – veroorzaakt door een hernia of een goedaardige of kwaadaardige tumor;
 • een verhoging van de druk in het bekken – mogelijk bij zware lichamelijke inspanning, langdurig fietsen;
 • slagen op het scrotum – een letselfactor die vaker voorkomt bij kinderen.

Tot de oorzaken van varicocele behoort ook een genetische, erfelijke aanleg voor de ziekte. Dit wordt waargenomen bij aangeboren zwakke vaatwanden. In dit geval heeft de man in zijn familiegeschiedenis naaste familieleden met varicocele, hartafwijkingen en bindweefselziekten.

Symptomen en gradaties van varicocele

Symptomen en gradaties van varicocele

Afhankelijk van de ontwikkeling van de varicocele worden drie graden van ernst onderscheiden:

 • Graad 1 – het begin van de pathologie, wanneer een varicocele alleen voelbaar is (voelbaar bij handmatig onderzoek van het scrotum) tijdens krachtig persen (Valsalva-test).
 • Graad 2 varicocele wordt vastgesteld door handmatig onderzoek van het scrotum wanneer de man in rust is (Valsalva-test is niet nodig).
 • Graad 3 – de aandoening is ernstig en de varicocele hoeft niet te worden gepalpeerd, en de verwijde aderen kunnen met het blote oog worden gezien.

Symptomen van varicocele zijn niet altijd kenmerkend, bij graad 1 heeft de man last van algemene verschijnselen:

 • verlies van eetlust;
 • gewichtsverlies;
 • depressieve stemming en apathie;
 • algemene zwakte;
 • snelle vermoeidheid.

Deze tekenen worden vaak gezien als symptomen van een verkoudheid of vitaminetekort. Maar als de varicocele in dit stadium niet wordt gediagnosticeerd en behandeld, zal het tweede stadium ernstigere symptomen veroorzaken:

 • Trekkende pijn in het perineum gebied;
 • lichte vergroting van het scrotum, kan unilateraal zijn, afhankelijk van welke testis varicocele ontwikkelt;
 • gebrek aan seksueel verlangen, hoewel opwinding nog steeds aanwezig is;
 • een gevoel van zwaarte en druk in de lies.

Graad 3 varicocele wordt beschouwd als de ernstigste, dus naast de hierboven vermelde symptomen en tekenen zijn er zeker ook

 • urine-incontinentie (vooral ’s nachts);
 • pijn in de rug, in het gebied waar de nieren zich anatomisch bevinden;
 • een brandend gevoel en hevige pijn in het scrotum die “uitstraalt” naar de penis en het hele perineum;
 • frequent urineren bij een voortdurend drinkgedrag.

Diagnose van een varicocele

Alleen bij graad 3 is de diagnose varicocele eenvoudig en ongecompliceerd – de arts hoeft niet eens instrumenteel en laboratoriumonderzoek te verrichten. Voor de diagnose van varicocele van graad 1 en 2 zijn echter aanvullende onderzoeken nodig. De dienst is volledig beschikbaar in het Lopatkin Onderzoeksinstituut voor Urologie en Interventieradiologie. Het Lopatkin Instituut voor Urologie en Interventieradiologie wordt bemand door ervaren artsen die beschikken over moderne apparatuur. Als onderdeel van de diagnose van varicocele voeren zij uit:

 • onderzoek en palpatie van het scrotum;
 • verzameling van de klachten van de patiënt; bloed en urine; en zaadaderen met behulp van een contrastmiddel;
 • spermogram;
 • een bloedonderzoek om de hormoonspiegel te bepalen.

Afhankelijk van de resultaten van de diagnose beslist de arts over de behandeling. De behandeling kan conservatief zijn voor graad 1 en chirurgisch voor graad 2 en 3 varicocele.

Hoe behandel je een varicocele?

Conservatieve therapie is alleen toegestaan voor graad 1 varicocele en leidt niet tot een volledig herstel – alleen tijd voor de arts en de patiënt om zich voor te bereiden op een operatie. Hoe varicocele therapeutisch behandelen

 • die medicijnen nemen met aderversterkende eigenschappen;
 • fysiotherapeutische behandelingen;
 • Verhogen van de spierspanning van het scrotum door het te verharden – koud water op de testikels gieten wordt aanbevolen;
 • actieve zwemlessen.

De behandeling van een varicocele, ongeacht of deze in graad 1 of 2 zit, houdt in dat de man volledig afziet van alcoholische dranken en zich inspant voor zware lichamelijke activiteiten.

Conservatieve behandelingen voor varicocele maken een operatie niet overbodig! Chirurgie is verplicht, en artsen kunnen verschillende methoden gebruiken:

 • Ivanissevic en Palomo operaties. Varicocele wordt bij deze twee methoden op dezelfde manier behandeld, namelijk door de takken van de testikelader boven de interne opening van het lieskanaal te kruisen en te ligeren. Deze operatie is geen radicale behandeling voor varicocele gebleken: bij 15% van alle geopereerde patiënten komen de symptomen en verschijnselen terug.
 • Laparoscopische resectie van de takken van de zaadader. De operatie is zeer effectief en er is weinig risico op bijwerkingen en complicaties. De ingreep duurt maximaal 30 minuten en de patiënt kan de volgende dag de afdeling verlaten voor verdere poliklinische behandeling en bewaking van de varicocele.
 • Marmar-operatie. Een “open” ingreep waarmee alle vertakkingen van de zaadader nauwkeurig kunnen worden afgebonden in het geval van een varicocele. Tijdens de operatie traumatiseert de chirurg de lymfevaten niet en wordt de slagader gespaard. Als de varicocele op deze manier door een ervaren arts wordt behandeld, kan in 95% van de gevallen een volledig herstel, behoud van de vruchtbaarheid en afwezigheid van recidieven worden bereikt.

Elke operatie voor een varicocele vereist een herstelperiode. Als de behandeling laparoscopisch is uitgevoerd, wordt de patiënt alleen de eerste dag gecontroleerd. Op de tweede dag wordt de man naar huis ontslagen, maar blijft hij poliklinisch onder toezicht van een arts tot een volledig herstel is vastgesteld. Als de varicocele volgens de “open” methode is verwijderd, is de revalidatieperiode alleen in het ziekenhuis. Aan de patiënt:

 • pijnstillers worden gegeven indien nodig;
 • behandelingen en verbanden worden uitgevoerd;
 • Het scrotum en de algemene gezondheid worden gecontroleerd.

Varicocele preventie

Varicocele, zelfs in de derde graad van ernst, kan vrij goed worden behandeld. Maar het is veel beter de ziekte te voorkomen dan uw eigen gezondheid en de reële kans onvruchtbaar te blijven op het spel te zetten. Mannen wordt aangeraden:

 • draag ondergoed dat het scrotum ondersteunt;
 • en nooit meer zware gewichten te heffen;
 • tijdig gediagnosticeerd en behandeld worden voor seksueel overdraagbare aandoeningen;
 • om ontstekingsziekten van het urogenitale systeem op een alomvattende manier te behandelen;
 • om trauma aan het scrotum te voorkomen.

Varicocele kan alleen onvruchtbaarheid veroorzaken als het in een vergevorderd stadium is (graad 3). Daarom is het belangrijk de aandoening tijdig te diagnosticeren en te behandelen. Varicocele wordt uitsluitend operatief behandeld, de operatie wordt (meestal) laparoscopisch uitgevoerd, en dat verkleint de kans op complicaties en bijwerkingen aanzienlijk. Als de chirurgische behandeling van varicocele wordt uitgevoerd door een ervaren arts, blijft de voortplantingsfunctie van de man volledig behouden.

Testiculaire hydatide perforatie: wanneer de ‘mannelijke appendix’ in staking gaat

Het kleine proces, de hydatide van de testis bovenaan bij de man, wordt beschouwd als een volkomen nutteloos overblijfsel, zoals het stuitbeen of de verstandskiezen. Bij afwijkingen zoals knikken of buigen is het echter geen volledig nutteloos overblijfsel, net als het stuitbeen of de verstandskiezen.

Als de patiënt niet tijdig wordt gezien, wordt het proces acuut, wat leidt tot necrose van de hydatide. In dat geval wordt het scrotum van de patiënt verwijderd.

Wat is een testiculaire hydatide

De hydatide is een klein orgaan in het bovenste deel van de testis. Het verschijnt als een uitwas op een steeltje. Wat de functie van de hydatide precies is, hebben wetenschappers nog niet kunnen vaststellen. Mannen zijn zich helemaal niet bewust van het bestaan ervan, totdat er problemen ontstaan.

Waarom treedt verdraaiing van de hydatide op?

In een normale fysiologische toestand veroorzaakt de testiculaire hydatide geen enkel ongemak voor een man – veel mensen zijn zich niet eens bewust van het bestaan van dit orgaan. Een torsie van de hydatide kan worden veroorzaakt door trauma aan het scrotum. Het kan ook ontstaan wanneer de spieren die bij de testikel horen ernstig worden samengetrokken. Deze aandoening kan worden veroorzaakt door fysieke belasting door gewichtheffen of seks, gewone onderkoeling, of een felle emotionele uitbarsting.

De pathologie komt vaker voor bij kinderen tijdens de rijpingsperiode van het bindweefsel van de scrotale organen. Dit komt door een gebrekkige zenuwregulatie van de spieren bij kinderen en doordat er bij baby’s meer vocht in het bindweefsel zit dan bij volwassenen.

Als gevolg van een torsie of knik wordt het orgaan niet van bloed voorzien, raakt het weefsel ontstoken (de testikels smelten in pus) en sterft het geleidelijk af. Maar zelfs als het lichaam in een bepaald stadium op de een of andere manier het hoofd boven water houdt, is onvruchtbaarheid voor de patiënt bijna gegarandeerd.

Symptomen van hydatide torsie

In het begin van de ziekte voelt de patiënt hevige pijn aan de linker- of rechterkant van het scrotum, het wordt erg gezwollen en rood. Dan neemt de zwelling af en komt er een hydatide (tweede naam: testiculair aanhangsel) voor in de plaats. Het is een kleine massa (ongeveer zo groot als een boon) met een helder scharlakenrode, zwarte of blauwe kleur. Aanraking van de plek veroorzaakt een scherpe pijn.

Bij volwassenen zijn dit soms de enige symptomen; bij kinderen en adolescenten reageert het lichaam sterker – koorts en braken kunnen optreden.

De ziekte kan zelfs in een vroeg stadium gemakkelijk worden vastgesteld door diaphanoscopie – de arts schijnt met een speciale zaklamp in het scrotum. Verdere diagnose kan in twee richtingen gaan:

 1. Er wordt een echografie van het scrotum gemaakt, zodat de uroloog de exacte grootte en positie van de massa kan bepalen en de geplande incisie voor de operatie kan lokaliseren.

Hoe de diagnose wordt uitgevoerd hangt af van de toestand waarin de patiënt is opgenomen en andere aanwijzingen – de keuze van de methode is uitsluitend de verantwoordelijkheid van de arts.

Moet de testiculaire blindedarm worden behandeld en wat gebeurt er als dat niet gebeurt?

Als het draaien en buigen van de hydatide onbehandeld blijft, ontstaat een ernstige ontsteking in het scrotum die zich onmiddellijk uitbreidt naar de omliggende weefsels. Als gevolg daarvan staan de patiënt complicaties te wachten:

 • – De lymfatische structuren van het scrotum worden aangetast, wat kan leiden tot volledige atrofie van de testis; – Dit ontstekingsproces, dat chronisch wordt, leidt tot onvruchtbaarheid; Testiculaire atrofie – verstoring van alle testiculaire functies, weefselnecrose, purulente versmelting van de scrotale structuren.

Vanwege de grote kans op deze complicaties vereist een hydatidetorsie een onmiddellijk bezoek aan een uroloog en een operatie.

Behandeling van een hydatide torsie: alleen chirurgie

De enige echte oplossing voor een torsie van de zaadbal appendix is een operatie. Bij volwassenen wordt de ingreep onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Baby’s worden geopereerd onder algehele anesthesie.

De operatie wordt uitgevoerd via een incisie boven de bovenste pool van de testikel met het abnormale gezwel. Bij onderzoek van het orgaan wordt een bijna zwarte, boonvormige massa gevonden. De hydatide wordt verwijderd, gevolgd door een reeks maatregelen om de incisie te behandelen en te sluiten. Patiënten krijgen antibiotica voorgeschreven om postoperatieve infectie te voorkomen.

Regelmatige behandeling van de postoperatieve hechtingen is noodzakelijk om infectie te voorkomen. De hechtingen worden gewoonlijk op dag 6-8 na de operatie verwijderd.

Drie mythen over de behandeling van hydatidetorsie

Mythe nr. 1: Het hydatidebeen lost zichzelf op.

Het draaien en buigen van de hydatide pedikel gaat niet vanzelf over.

Als de afwijking niet wordt gecorrigeerd, is een ernstige ontsteking gegarandeerd, die zich gemakkelijk uitbreidt naar het omliggende weefsel. Vanwege het risico op complicaties van een gedraaide hydatide is een operatie dringend noodzakelijk.

Mythe nr. 2: Torsie van de hydatide testis kan worden genezen met medicijnen.

De verhalen over behandeling met medicijnen en manuele hydatide fixatie zijn sprookjes. Maar pillen – ontstekingsremmers en pijnstillers – zullen toch moeten worden ingenomen. Dit zal postoperatieve pijn en complicaties helpen voorkomen.

De positie van de hydatide kan niet handmatig worden gecorrigeerd. Bovendien is een dergelijke manipulatie gevaarlijk. Als er druk wordt uitgeoefend, barst de pustel en verspreidt de infectie zich over het hele scrotum.

Mythe nr. 3: Hydatiden verwijderen is moeilijk en gevaarlijk

Testiculaire chirurgie wordt met spoed in de kliniek uitgevoerd zonder speciale voorbereiding. De uroloog ontleedt voorzichtig het testikelweefsel en verwijdert de gedraaide hydatide. Een plaatselijke verdoving is voldoende voor de ingreep. Als alles onder steriele omstandigheden gebeurt, is er niets gevaarlijks aan de operatie.

Revalidatie na de operatie

Revalidatietechnieken na verwijdering van de testiculaire blindedarm omvatten fysiotherapie: magnetotherapie en galvanisatie. Een uroloog kan immunomodulerende en ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven.

Tijdens de postoperatieve periode mag u geen gewichten heffen of springen (de hechtingen zullen loskomen), en u moet kou en onderkoeling in uw onderlichaam vermijden. U mag een tijdje niet baden (tot uw arts ermee instemt).

Testiculaire ziekten bij mannen: testiculaire torsie, varicocele, ontsteking, kanker

Het is zeker de moeite waard om te weten hoe je ze kunt herkennen, al was het maar omdat zaadbalaandoeningen leiden tot onvruchtbaarheid en sommige ziekten, zoals zaadbalkanker, levensbedreigend zijn.

Waarom een man testikels nodig heeft

Zonder deze twee kleine geslachtsklieren, die zich buiten de buikholte in het scrotum bevinden, zou er geen leven zijn.

De testikels bevatten ongeveer 200 lobben. Elk van deze produceert sperma dat naar de epididymis migreert, waar de spermatozoa rijpen en zich voorbereiden op verdere migratie door de vas deferens en de urethra.

Spermatozoa

De tweede taak van de testes is de productie van mannelijke hormonen – androgenen. Een van de belangrijkste is testosteron, dat al bij de foetus in de baarmoeder wordt aangemaakt. Het heeft een grote invloed op de vorm en ontwikkeling van de testikels, het scrotum, de penis en de zaadleiders, maar ook op het type, de stem, de haarkleur en het “typisch mannelijke” gedrag van de man.

De testikels zijn een complete spermafabriek. Maar terwijl ze leven geven, kunnen deze organen ziek worden, net als alle andere.

Er zijn testiculaire aandoeningen die het gevolg zijn van aangeboren of verworven genitale afwijkingen. Veel van deze aandoeningen treffen adolescenten en jonge mannen onder de 35 jaar. Sommige testiculaire ziekten zijn gerelateerd aan hormonale stoornissen, andere aan trauma, en weer andere aan infecties. De organen bevinden zich in het scrotum buiten de buikholte en worden dus beïnvloed door drukschommelingen en hoge temperaturen. Oververhitting kan leiden tot hormonale storingen en veranderingen in de samenstelling van het sperma.

In alle gevallen van genitale afwijkingen moet u de hulp inroepen van een uroloog of androloog.

Testiculaire ziekten: Testiculaire torsie

Testiculaire torsie kan optreden tijdens de adolescentie, bij jonge mensen die veel sporten of fietsen. Deze aandoening is een abrupte verdraaiing van de zaadstreng waarbij de kern om zijn as draait. De symptomen zijn plotselinge, zeer hevige pijn (vaak ’s nachts) met snel toenemende zwelling van het scrotum, vergezeld van misselijkheid en braken.

Testiculaire torsie

Als u dergelijk ongemak ervaart, moet u zo snel mogelijk naar een uroloog. De arts moet de torsie binnen 4-6 uur operatief verhelpen, omdat de torsie leidt tot een circulatiestoornis, die kan leiden tot een testiculair infarct. Dan is het orgaan niet meer te redden en zal het moeten worden geamputeerd.

Het verlies van één testikel vormt geen bedreiging voor de vruchtbaarheid, maar veel mannen staan zeer emotioneel tegenover de ingreep en zien amputatie als een “vermindering van de mannelijkheid”.

Testiculaire ziekten: varicocele

Spataderen van de zaadstreng, veroorzaakt door defecte veneuze kleppen, zijn een veel voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid. Het scrotum heeft vele vaten die het bloed van de testikel afvoeren. Als hun kleppen niet functioneren, ontstaan stagnatie van het bloed en spataderen.

Varicocele

Trage bloedafvoer veroorzaakt een stijging van de scrotale temperatuur. Testiculaire oververhitting veroorzaakt veranderingen in de samenstelling van het sperma en hormonale storingen.

Testiculaire spataderen zijn niet erg pijnlijk. Er is een zwaar gevoel in de zaadbal en een trekkende pijn in de lies. Een arts kan de aandoening gemakkelijk herkennen door de testikels te onderzoeken en een echo te maken.

Spataderen variëren in grootte van kleine, nauwelijks waarneembare adertjes tot grote die op druiventrossen lijken. Chirurgie (klassiek of laparoscopisch) is de enige effectieve manier om er vanaf te komen.

Testiculaire ziekten: Testiculaire ontsteking – orchitis

Testiculaire ontsteking is zeldzaam, maar zeer pijnlijk. Het ziektebeeld gaat gepaard met zwelling van de testikels en hoge koorts, die kan oplopen tot 40 °C.

De infectie komt op twee manieren voor:

 • wanneer bacteriën of virussen de kern binnendringen met bloed van een ander ontstekingspunt in het lichaam;
 • ziekteverwekkers komen binnen via de zaadleiders, meestal veroorzaakt door urineweginfecties.

Bijna altijd wordt eerst het aanhangsel van de zaadbal aangetast, gevolgd door de zaadbal zelf. De zwelling gaat door tot er een hydrocele ontstaat (de scrotale inhoud neemt toe door ophoping van sereus vocht).

Een veel voorkomende oorzaak van orchitis bij jonge mannen is de bof, een virusziekte. De symptomen zijn dezelfde als die van een bacteriële infectie, maar de behandeling is zonder antibiotica. Na enkele dagen gaat de ontsteking vanzelf over.

Daarentegen wordt acute bacteriële orchitis behandeld met antibiotica. Dit is nodig om een abces te voorkomen dat geopereerd moet worden.

Testiculaire ziekte: Als een testikel vergroot, kan het kanker zijn.

Testikelkanker treft vooral jonge mannen onder de 35 jaar. Een toename van de testikels is meestal het eerste en vaak enige teken van kanker. Mannen verwaarlozen dit symptoom meestal omdat het niet gepaard gaat met pijn.

De kern wordt eerst klein en hard, en begint dan snel te groeien. Hij kan stevig en glad of oneffen zijn. De zwelling kan ook klein zijn. De aangetaste testis lijkt onevenredig groot ten opzichte van de andere testis. Als u dit symptoom opmerkt, moet u onmiddellijk een uroloog raadplegen.

Een ervaren arts kan kanker op de tast herkennen. Een echografie van de zaadbal zal de eerste diagnose bevestigen.

De enige manier om kanker te behandelen is het verwijderen van de testis. Tijdens de operatie wordt het tumorweefsel geanalyseerd om te bepalen hoe kwaadaardig het is. Er wordt een biopsie of testikelpunctie genomen en er worden cellen afgenomen voor onderzoek.

Het resultaat van dit onderzoek bepaalt of ook de lymfeklieren worden verwijderd en of de patiënt wordt doorverwezen voor chemotherapie of bestraling.

Tot 20 jaar geleden stond teelbalkanker gelijk aan een doodvonnis. Tegenwoordig is het genezingspercentage van deze kanker, vooral wanneer hij in een vroeg stadium wordt ontdekt, meer dan 90%.

U kunt een afspraak maken door te bellen naar het gratis nummer 8-800-707-15-60 of door het contactformulier in te vullen. Wij nemen dan zelf contact met u op.

Testiculaire pijn bij een man

Testiculaire pijn kan wijzen op verschillende afwijkingen van het mannelijk urogenitaal systeem – infectieuze en inflammatoire ziekten, seksueel overdraagbare aandoeningen, verwondingen, testiculaire torsies, enz. Dit symptoom vereist onmiddellijk advies van een specialist. Alleen een gekwalificeerde uroloog androloog kan de ware oorzaak van testiculaire pijn vaststellen en de juiste behandeling voorschrijven.

Redenen

Er zijn veel oorzaken van scrotale pijn bij mannen. Wij belichten de meest voorkomende.

Mechanische schade

De meest voorkomende oorzaak van pijn in het scrotale gebied is trauma. Een opzettelijke slag tegen de lies of een ongeval veroorzaakt scherpe pijn, zwelling en onderhuidse bloedingen. Bij een zware klap kunnen de pijn, de zwelling en de lijkbleekheid enkele weken aanhouden.

Veel mannen maken de grote fout geen medische hulp te zoeken bij mechanisch trauma aan het scrotum. Het is niet ongewoon dat een klap in de lies resulteert in een torsie van de zaadstreng, compressie van bloedvaten en nabijgelegen zenuwen, en scheuring van het testikelvlies. Deze complicaties kunnen leiden tot verlies van vruchtbaarheid bij de man.

Epididymitis

Epididymitis verwijst naar een ontstekingsproces in de zaadbalaanhangsels dat gepaard gaat met een vergroot scrotum, koorts, ontsteking van de lieslymfeklieren en acute pijn in de zaadbalaanhangsels. In sommige gevallen kunnen ook symptomen optreden zoals vaak pijnlijk plassen en bloeddruppels in de urine of het ejaculaat.

De belangrijkste oorzaken van epididymitis:

 • chronische urologische ziekten (prostatitis);
 • Seksueel overdraagbare aandoeningen (syfilis, chlamydia, gonorroe, enz.).
 • een ingewikkeld verloop van griep, longontsteking en waterpokken;
 • genitale chirurgie, katheterisatie en urologische procedures (bv. urethrocystoscopie).

Epididymitis is gevaarlijk omdat, indien niet tijdig behandeld, de genitaliën purulent en destructief worden. Het resultaat is een verminderde spermatogenese bij de man: minder spermatozoa, wat leidt tot onvruchtbaarheid.

Orchitis

Orchitis is een ontstekingsziekte van één of twee testikels die ontstaat als gevolg van een bacteriële of virale infectie. De belangrijkste symptomen zijn een vergrote zaadbal, rood worden van het scrotum en pijn die toeneemt bij palpatie. Algemene symptomen zijn koorts, hoofdpijn, lichaamspijn en spierzwakte.

De ziekte treedt meestal op wanneer de volgende ontstekingsprocessen aanwezig zijn:

 • SOA’s;
 • virale infecties (meestal veroorzaakt door de bof);
 • ontstekingsziekten van de prostaat of testikels.

Vaak is orchitis een gevolg van verwaarloosde epididymitis, wanneer de infectie zich uitbreidt naar de mannelijke urogenitale organen. Onbehandelde orchitis kan leiden tot abcessen, testiculaire atrofie en onvruchtbaarheid.

Prostaatziekten

Een andere oorzaak van testiculaire pijn bij mannen is een prostaatziekte, zoals prostatitis, adenoom of een prostaattumor. Deze ziekten worden gekenmerkt door:

 • een stekende pijn die zich kan uitbreiden naar de onderrug of de onderbuik en het perineum;
 • ongemak en pijn in het scrotum die toenemen bij seksuele opwinding, ejaculatie en urineren;
 • een verhoging van de lichaamstemperatuur.

Als de prostaatontsteking wordt genegeerd, krijgt de man te maken met een disfunctie van het urinewegstelsel en het voortplantingssysteem.

Slachtadertorsie

Een zaadtorsie komt vaak voor tijdens de adolescentie en de volwassenheid. De volgende factoren kunnen het veroorzaken:

 • het dragen van strak ondergoed en nauwsluitende kleding;
 • plotselinge bewegingen;
 • lichamelijke activiteit;
 • letsel aan de liesstreek.

Een plotselinge stekende pijn in het scrotum, zwelling, roodheid of lijkbleekheid in het scrotum, een vergrote zaadbal en verminderde beweeglijkheid van de zaadbal zijn allemaal aanwijzingen voor een torsie van de zaadstreng. Deze aandoening vereist onmiddellijke medische hulp. Een torsie van de navelstreng verhindert de bloedtoevoer naar de testikel, wat leidt tot necrose van het testikelweefsel.

Varicocele

Een veel voorkomende oorzaak van testiculaire pijn bij mannen, de varicocele, is een spatader in het scrotum. De pathologie ontstaat door een disfunctie van de veneuze kleppen, waardoor het bloed terugstroomt en de balzakvaten verwijden.

In het beginstadium manifesteert de varicocele zich helemaal niet. Pas in fase 2 en 3 begint de man ongemak en pijn in de testikels te voelen, dat toeneemt bij aanraking en seksuele opwinding.

Onbehandelde varicocele kan leiden tot de vorming van plexiforme aderen in het scrotum en de ontwikkeling van testiculaire atrofie.

Diagnose

Een tijdige diagnose van ziekten van het urogenitale stelsel is een garantie voor een snelle en doeltreffende behandeling. Als een man symptomen van testiculaire pijn heeft, moet hij een uroloog androloog raadplegen.

Bij de eerste afspraak neemt de arts een gedetailleerde anamnese af. Om een goede diagnose te kunnen stellen, moet de specialist het volgende weten

 1. Hoe lang de patiënt al pijn in de testikels voelt en of hij of zij kan raden op welk moment het syndroom is ontstaan – pijn na een schok, ziekte, urologische ingreep, enz.
 2. Onder welke omstandigheden het pijnsyndroom optreedt – tijdens het plassen, seksuele opwinding, tijdens het rusten, bij het zitten, enz.
 3. De pijn is pijnlijk, pijnlijk, pulserend, scherp, stekend, stomp of aanvalsgewijs.
 4. of er bijkomende symptomen zijn zoals verhoogde lichaamstemperatuur, jeuk en een brandend gevoel in de genitaliën, afscheiding van de urinebuis, snel urineren, urine-incontinentie, enz.

Na het afnemen van de anamnese zal de arts een visueel onderzoek en palpatie van het scrotum uitvoeren. De onderzoeker zal letten op scrotale zwelling, verkleuring, de aanwezigheid van uitpuilende knobbels die kenmerkend zijn voor testiculaire varices en de aanwezigheid van testiculaire asymmetrie.

Om afwijkingen aan de prostaatklier uit te sluiten, verricht de uroloog een rectaal onderzoek. Daarbij kan de arts prostatitis, de aanwezigheid van prostaatadenoom (hyperplasie), cysten en prostaattumoren opsporen.

De patiënt wordt dan doorverwezen voor laboratorium- en instrumentaal onderzoek:

 • het nemen van bloed en urine testen;
 • onderzoek van een uitstrijkje uit de urinebuis;
 • een echo van het scrotum;
 • Doppler echografie van de scrotale vaten;
 • spermogram;
 • magnetische resonantie beeldvorming;
 • Testiculaire biopsie en histologisch onderzoek van het monster;

De resultaten van alle tests zullen uw arts helpen de oorzaak van uw testiculaire pijn, het stadium van uw testiculaire pijn en het verloop ervan vast te stellen. Op basis van deze bevindingen zal de specialist de meest geschikte behandeling voor uw specifieke geval kiezen.

Behandeling

De keuze van de behandelingsmethode hangt rechtstreeks af van de gestelde diagnose.

 • Medicinale behandeling

Als de pijn een infectieuze oorsprong heeft, kunnen antibiotica (indien bacterieel) en ontstekingsremmers worden voorgeschreven. Naast de basisbehandeling wordt immunomodulerende en algemeen versterkende medicatie aanbevolen. Pijnstillers en spierverslappers worden voorgeschreven om de pijn te verlichten.

 • Chirurgische behandeling

Chirurgie is geïndiceerd voor mannen met de diagnose varicocele, testiculaire torsie, spermatcocele (testiculaire aanhangselcyste) en neoplasmen.

Onze kliniek maakt gebruik van moderne microchirurgische technieken. Dit vermindert weefseltrauma tijdens de operatie, minimaliseert mogelijke complicaties en verkort de revalidatieperiode.

Preventie

Om het onaangename symptoom van scrotale pijn te voorkomen, moet een man bepaalde preventieve maatregelen nemen:

 1. Vermijd genitale trauma’s, zoals het dragen van liesbeschermers bij deelname aan sportwedstrijden.
 2. Draag losse kleding die de beweging niet beperkt of de bloedcirculatie in de liesstreek belemmert.
 3. Bescherm jezelf tijdens ongedwongen seks.
 4. Vermijd overmatige fysieke activiteit.
 5. Leid een gezonde levensstijl en versterk je immuunsysteem.
 6. Laat u regelmatig controleren door uw uroloog.

Behandeling van testiculaire pijn bij mannen bij MedProsvet Multidisciplinair Medisch Centrum – professionaliteit van artsen, hoge nauwkeurigheid van medische apparatuur, individuele benadering en dit alles tegen betaalbare prijzen! Wij helpen u uw mannelijke gezondheid voor vele jaren te behouden!

Hydrocele chirurgie

Wanneer een uroloog de diagnose hydrocele stelt, stelt hij altijd maar één behandeling voor: een operatie. Als het om een arm of een been zou gaan, zou dat geen probleem zijn, maar een operatie aan de geslachtsorganen is bijna de ergste nachtmerrie van elke man en om voor de hand liggende redenen wil hij die vermijden door te proberen de ongenode kwaal met conservatieve methoden te genezen.

Dit roept de “miljoen dollar vraag” op: wat gebeurt er als de hydrocele niet wordt geopereerd? Is er een andere manier om de ziekte te genezen, zoals met medicijnen, kompressen of massages? En zo niet, wat zijn de gevolgen van het niet behandelen van een testiculaire hydrocele? Om deze vragen te beantwoorden, moeten we eerst iets meer vertellen over de ziekte zelf.

Kort over hydrocele

Wat zijn de symptomen?

Hydrocele (in de volksmond “hydrocele” genoemd) is een urologische aandoening waarbij sereus vocht zich begint op te hopen tussen de zaadvliezen (soms twee tegelijk), waardoor de omvang ervan toeneemt.

Als de vochtophoping klein is, heeft de patiënt helemaal geen last van de hydrocele, behalve dat de vergrote testikel onmiddellijk opvalt, waardoor de man min of meer onaantrekkelijk wordt.

Als zich veel vocht heeft opgehoopt en de testikel een indrukwekkende omvang heeft gekregen (soms de grootte van een vuist of een struisvogelei), is het niet langer mogelijk om het probleem gewoon te negeren, omdat het voor een man ongemakkelijk wordt om te lopen, te rennen, gemeenschap te hebben, enz. Toch is pijn of verminderde seksuele activiteit geen kenmerkend symptoom van een hydrocele, zodat veel mannen, zodra ze gewend zijn aan hun nieuwe lichaamskenmerk en leren hoe ze een ophanging (een speciaal testikelverband) moeten gebruiken, gaan nadenken over een behandeling op een andere manier, d.w.z. zonder operatie.

Behandelingsmogelijkheden voor testiculaire hydrocele

Als de hydrocele is opgetreden bij een kind van minder dan twee jaar oud en de ziekte niet acuut is, is de enige “behandeling” in deze situatie een afwachtend beleid, aangezien de ziekte op deze leeftijd gewoonlijk vanzelf oplost zonder medisch ingrijpen. In alle andere gevallen is een operatie de enige effectieve manier om het probleem aan te pakken.

Testiculaire hydrocele wordt behandeld met vasoconstrictieve antibacteriële geneesmiddelen, zowel inwendig als uitwendig. Dit helpt om pijn, jeuk, ontsteking en/of zwelling van het scrotum te verlichten als deze symptomen aanwezig zijn, maar het helpt bijna nooit om uit zichzelf een uitstroom van vocht op te wekken.

Volkswijzen

Traditionele remedies zoals boekweitkompressen, afkooksel van peterselie in melk, enz. zijn niets anders dan een manier om zichzelf te kalmeren, om je hoofd bezig te houden en je geen zorgen te maken over de ziekte. Al deze huismiddeltjes hebben geen praktisch effect.

Het blijkt dat een patiënt met een hydrocele slechts twee opties heeft:

of een operatie ondergaan en het probleem vergeten;

of proberen de ziekte zelf te vergeten in de hoop dat er niets ergs komt van deze wachttactiek.

Maar zoals de urologische praktijk laat zien, vordert de ziekte, met vele ongewenste complicaties tot gevolg.

5 mogelijke complicaties van testiculaire hydrocele zonder operatie

In de meeste gevallen stabiliseert de hydrocele zich en ontwikkelt zich tot de zogenaamde chronische vorm, waarbij de testis niet meer vergroot, maar ook niet meer kleiner wordt. Als het proces zich niet stabiliseert, dreigt de geleidelijke progressie van de ziekte veel complicaties en gevolgen te hebben. Hier volgen enkele van de meest voorkomende:

 1. Verstoring van de bloedtoevoer naar de testis. Als gevolg van mechanische compressie is de voeding van de testis aangetast, wat kan leiden tot atrofie of hypogonadisme (verminderde productie van geslachtshormonen), wat op zijn beurt vaak resulteert in verminderde vruchtbaarheid van de man (vermogen om zwanger te worden). Ook de verminderde bloedcirculatie in de testis veroorzaakt vaak aanhoudende erectiestoornissen, tot en met volledige impotentie.
 2. infectie van de hydrocele-inhoud. Het sereuze vocht dat zich tussen de testikels ophoopt, kan geïnfecteerd raken door een ontsteking of bloeding in de testis. In het acute verloop van de infectie vertonen patiënten uitgesproken pijn en roodheid van het scrotum, rillingen en misselijkheid, en een verhoging van de lichaamstemperatuur. Als de infectie asymptomatisch verloopt, kunnen mannen een verminderde vruchtbaarheid ervaren.
 3. Verkalking van de sereuze vloeistof. Geleidelijke verdikking van de sereuze vloeistof, waardoor mechanische compressie van de testis ontstaat tot het punt dat er geen bloedtoevoer meer is als de patiënt volhardt zonder medische hulp in te roepen.
 4. Ontwikkeling van een liesbreuk. Soms wordt bij een hydrocele een deel van de darm, het omentum of de blaas spontaan in het vaginale aanhangsel verplaatst, waardoor een hydrocele wordt gecompliceerd door een liesbreuk – meestal niet te herstellen, d.w.z. dat een aparte operatie nodig is.
 5. Ruptuur van de hydrocele. Als de hydrocele groot is en de druk in het testikelvlies te hoog, kan een gescheurde hydrocele optreden, de ernstigste van alle mogelijke complicaties. Een ruptuur gaat gepaard met pijn, zwelling en een snel toenemende ontsteking van de scrotale organen. Een ruptuur kan worden veroorzaakt door trauma, zware lichamelijke inspanning of het dunner worden van de testikels als gevolg van een ontsteking.

Men mag niet vergeten dat als een van de testikels groot is, seksueel spel ermee moeilijk kan worden voor de vrouw en onaangenaam voor de man, wat een aanzienlijk ongemak oplevert voor het gebruikelijke seksleven van het liefhebbende paar.

Conclusie

De eindconclusie ligt voor de hand: testiculaire hydrocele is, zelfs bij totale afwezigheid van pijn of enig ander storend gevoel, een “tijdbom”, die op elk moment kan “afgaan”. Daarom, als een uroloog een operatie voor een hydrocele aanbeveelt, is het het beste om dat onmiddellijk te doen, zonder te wachten tot de bovengenoemde complicaties u op de operatietafel doen belanden.