Pijn in het scrotum: oorzaken, ziekten, diagnose en behandeling.
Het scrotum is een uit zeven lagen bestaande musculocutane zak die in twee helften is verdeeld door een bindweefselschot. Elke helft bevat de testis, het aanhangsel van de testikel, het onderste deel van de zaadstreng, de spier die de testis optilt, en de bloedvaten (slagaders en aders) die het hele systeem van bloed voorzien. Het scrotum is een uitsteeksel van de voorste buikwand; de mannelijke voortplantingsorganen daarin hebben een lagere temperatuur dan het lichaam, wat een efficiënte spermatogenese bevordert.
Scrotale pijn kan bij elke man voorkomen, ongeacht de leeftijd.
Soorten pijn in het scrotum
Pijn in het scrotum kan kort of lang duren, unilateraal of bilateraal zijn. Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute pijn, die zich snel en scherp ontwikkelt, en subacute pijn, die gekenmerkt wordt door een geleidelijk verloop – zeurende, doffe pijn.
Pijn veroorzaakt door processen in de weefsels en organen van het scrotum is direct, terwijl pijn die uitstraalt naar het scrotum door ziekten van andere organen en systemen wordt weerspiegeld.
De pijn kan gepaard gaan met andere symptomen die helpen de oorzaak vast te stellen.
Mogelijke oorzaken van scrotale pijn
De meest voorkomende oorzaken van scrotale pijn zijn
- Torsie van de testis om zijn as, waardoor de zaadstreng en de omliggende bloedvaten worden verdraaid. Een predisponerende factor is een verhoogde testikelmotiliteit, die kan leiden tot een torsie van de testis door actieve bewegingen (bv. geslachtsgemeenschap), trauma en samentrekking van de voorste buikwandspieren;
- Torsie van de hydatide testis, testikelaanhangsel of zaadstreng. Hydatiden zijn cyste-achtige massa’s die achterblijven na de onvolledige omgekeerde ontwikkeling van het kanaal waaruit de geslachtsorganen voortkomen. Torsie wordt veroorzaakt door trauma of abrupte contractie van de spier die de testis optilt;
- orchitis (ontsteking van de zaadbal), epididymitis (ontsteking van het aanhangsel van de zaadbal) en orchoepididymitis (ontsteking van de zaadbal en het aanhangsel van de zaadbal) kunnen worden veroorzaakt door infectieuze (vermenigvuldiging van opportunistische bacterieflora, seksueel overdraagbare aandoeningen, parotitis, rodehond, Cosac-virussen, enz.) en niet-infectieuze (urine die in de zaadleiders stroomt) oorzaken;
- acute en chronische pijn in het scrotum kan worden veroorzaakt door een sterilisatieoperatie van de man – een vasectomie (ligatie of kruising van de zaadleiders);
- mechanische, thermische, chemische verwondingen aan het scrotum.
Omdat het scrotum veel zenuwuiteinden heeft en goed doorbloed is, kan trauma aan het scrotum zeer hevige pijn en blauwe plekken veroorzaken.
Pijn bij lichamelijke activiteit of tijdens gemeenschap en ejaculatie kan wijzen op de ontwikkeling van een kwaadaardig proces. Testikelkanker komt vaker voor tussen de 20-40 jaar, en familiegeschiedenis, cryptorchisme (het niet indalen van een of beide testikels in het scrotum), testikelmisvormingen en trauma worden beschouwd als risicofactoren.
Een van de oorzaken van uitgesproken pijn in het scrotum is een liesbreuk, wanneer de hernia niet kan worden verplaatst. Bij een liesbreuk komen darmlussen in het scrotum terecht.
De pijn straalt uit naar de lies en/of het scrotum door urolithiasis, abdominaal aorta-aneurysma, en compressie van de ruggenwortels in de sacrale of coccygeale wervelkolom.
In zeldzame gevallen kan scrotale pijn worden veroorzaakt door een abnormaal gelegen ontstoken appendix.
Soms is de pijn te wijten aan een abnormale bloedtoevoer naar het scrotum bij ziekten die gepaard gaan met vaatontsteking (Schoenlein-Henoch purpura), vaatwandprotheses (periarteritis nodosa). Bij oudere diabetespatiënten kunnen bacteriën na een trauma necrose van de scrotale weefsels veroorzaken, die zich uitbreidt naar het perineum en de voorste buikwand (gangreen van Fournier, necrotiserende fasciitis van het perineum).
Ziekten die scrotale pijn veroorzaken
Bij een testiculaire torsie is de pijn scherp, hevig en eenzijdig. De gedraaide testis wordt tegen de buik omhoog getrokken en daalt niet. Later treden zwelling en roodheid op.
Bij een hydatidetorsie van de testis treedt pijn op aan de bovenkant van de testis, van lichte intensiteit, die geleidelijk toeneemt in de loop van enkele dagen. De testis vertoont geen bewegingsbeperking, maar beweegt vrij tegen de buik en daalt vanzelf. Bij necrose van de gedraaide hydatide kan op het scrotum een zwarte of blauwe stip op de projectie van de hydatide verschijnen.
Ontsteking van het testikel gaat gepaard met een geleidelijk toenemend pijnsyndroom met zwelling en rood worden van het scrotum. Bij seksueel overdraagbare aandoeningen gaan deze verschijnselen gepaard met pijnlijk urineren en afscheiding uit de penis.
Virale testiculaire ontsteking gaat gepaard met scrotale en abdominale pijn, koorts, zwelling en rood worden van het scrotum, alsmede virusspecifieke symptomen (uitslag, gezwollen speekselklieren, diarree, enz.).
Bij zaadbalkanker kan de pijn mild maar aanhoudend zijn. Zelfonderzoek van de testis toont een vergrote testis, een verandering in consistentie – hij wordt dichter en het oppervlak ongelijk.
Naar welke artsen gaat u voor scrotale pijn?
Voor scrotale pijn moet u naar een uroloog, chirurg of traumachirurg. Als zaadbalkanker wordt vermoed, wordt de patiënt gezien door een oncoloog. Een kinderchirurg kan kinderen helpen.
Diagnose en onderzoek van scrotale pijn
Alvorens een behandelingsmethode te kiezen, moet de arts het scrotum onderzoeken en voelen en nagaan wat de oorzaak van de pijn is: of er een trauma is geweest, of seksuele gemeenschap voorafging aan het ontstaan van de symptomen, en welke symptomen met de pijn gepaard gaan.