De testikels (testis) bevinden zich in het onderste deel van het scrotum en zijn een gepaarde mannelijke klier met als belangrijkste functie de vorming van mannelijke geslachtscellen. De testikels produceren testosteron en produceren zaadvocht, en de testikelaanhangsels leiden de spermatozoïden naar de zaadbuis en vergemakkelijken hun rijping.
Testikelkanker – wat is het? Een kwaadaardig gezwel dat ontstaat in het weefsel van de mannelijke geslachtsklieren (testikels). De ziekte komt voor bij mannen tussen 15 en 35 jaar.
Diagnose van de ziekte
Bij de diagnose wordt rekening gehouden met de symptomen van kanker, de klachten van de patiënt, vroegere pathologieën, operaties, trauma en genetische aanleg. Palpatie van de lymfeklieren, buik, scrotum, liesstreek, supraclaviculaire streek en borsten wordt uitgevoerd om gynaecomastie vast te stellen. De instrumentele diagnose van de tumor en alle vitale organen om metastasen op te sporen wordt met deze methoden uitgevoerd:
- ULTRASOUND.
- Diaphanoscopie.
- CT.
- MRI.
- PET.
- Peritoneale lymfadenectomie.
Hoe kan zaadbalkanker in gecompliceerde situaties worden opgespoord? Via de lies wordt een open zuigbiopsie genomen en het monster wordt cytologisch (morfologisch) onderzocht. Als de biopsie kanker aantoont, worden de geslachtsklier en de zaadstreng verwijderd door middel van orchidectomie.
Als zaadbalkanker wordt vermoed, omvat de diagnose een bloedonderzoek om kankermarkers en sperma met hormonale regulering van de spermatogenese op te sporen. De 3 belangrijkste kankerindicatoren (AFP, beta-HCG en LDH) helpen om de ziekte nauwkeurig te diagnosticeren. Voor de diagnose worden innovatieve en conventionele methoden gebruikt. Het is belangrijk te begrijpen dat hoe vroeger de diagnose en de behandeling worden gesteld, hoe groter de kans op volledige genezing.
Behandeling
De behandeling van zaadbalkanker bestaat uit verschillende fasen: verwijdering van de tumornidus, profylactische en therapeutische lymfeklierresectie en systemische chemotherapie voor de kankercellen.
Chirurgische behandeling van zaadbalkanker houdt in dat het aangetaste orgaan samen met het aanhangsel volledig wordt verwijderd. Er wordt een orchiectomie of hemicastrium uitgevoerd. Als uitzaaiingen naar het buikvlies worden geconstateerd, wordt ook een retroperitoneale lymfadenectomie uitgevoerd: excisie van nabijgelegen lymfeklieren en revisie van alle retroperitoneale organen.
Na een operatie en een herstelperiode wordt de persoon met deze pathologie doorverwezen voor chemotherapie en radiotherapie. Testiculaire kanker omvat een systemische behandeling met chemotherapiemiddelen. Dit gebeurt door middel van injecties in een ader of door het innemen van speciale medicijnen in tabletvorm, die het hele lichaam van de patiënt beïnvloeden. Omdat de kankercellen in de teelballen echter de hoogste stofwisselingssnelheid hebben, worden deze cellen het eerst vernietigd.
Radiotherapie is een lokale behandelmethode. Als de tumor in stadium III-IV is, kan deze vóór de operatie worden toegediend. Na de operatie wordt radiotherapie bij kanker gebruikt om uitzaaiingen te voorkomen of om uitzaaiingen in de lymfeklieren en botten onder controle te krijgen. Bij bestraling wordt geïoniseerde straling gebruikt die de kwaadaardige tumor verkleint en de kankercellen doodt.
Het voordeel van bestraling is dat alleen het gebied waar de tumor is ontstaan wordt bestraald en niet het hele lichaam. Moderne bestralingstherapie minimaliseert de mogelijke ontwikkeling van bijwerkingen door straling op de weefsels en organen naast de tumor te vermijden.
Behandeling met bestralingstherapie
Tegenwoordig is tomotherapie de “gouden standaard” van de bestralingstherapie. Ze wordt voorgeschreven voor meer dan 70% van de kankergevallen. Afhankelijk van het voorschrift van de arts kan deze methode alleen of in combinatie met andere, even doeltreffende therapieën worden gebruikt. Dit kunnen chirurgie of hormoontherapie en chemotherapie zijn. De behandelingsmethode wordt voor elke persoon afzonderlijk gekozen.
De soorten radiotherapie kunnen worden onderscheiden:
- Zelfstudie.
- Gecombineerd met chemotherapie.
- Gecombineerd met een operatie.
- In combinatie met chemotherapie en chirurgie.
U kunt een afspraak maken en al uw vragen stellen via de telefoon of online op onze website. Wij staan klaar om iedereen te helpen die met een gevaarlijke ziekte wordt geconfronteerd. Testikelkanker kan worden verslagen.
Symptomen
Testikelkanker is dus een dicht neoplasma met een diameter van 50-60 mm dat kan worden gepalpeerd. In het begin merk je het misschien niet, maar naarmate het proces vordert, kunnen symptomen als algemeen ongemak, pijn en zwelling optreden.
Het kwaadaardige neoplasma zelf bestaat uit vele knobbeltjes, die te zien zijn bij een echografie. De arts stelt meestal de diagnose kanker of sarcoom, dat uitzaait naar het testikellichaam, zelden naar de buikorganen, waardoor het mannelijke voortplantingssysteem schijnbaar verlamd raakt. Testikelkanker bij mannen kan bijkomende symptomen hebben die ook gepaard gaan met een acuut pathologisch proces.
De symptomen van zaadbalkanker bij mannen zijn als volgt:
- Visueel waarneembare verandering in de vorm van de testis.
- Eenzijdige vergroting van het orgaan.
- Zwelling van het scrotum.
- Pijn langs de loop van de zaadstreng.
- Vergroting van de lymfeklieren.
- De ontwikkeling van pijn in de onderbuik.
- Rug- en borstpijn syndroom.
- De ontwikkeling van longontsteking.
- Problemen met ademhalen.
- Verergering van chronische ziekten.
Bovendien veroorzaakt de verhoogde productie van hormonen de ontwikkeling van secundaire seksuele symptomen en endocriene afwijkingen, die het uiterlijk van de persoon aanzienlijk kunnen veranderen. Daarom is het belangrijk te weten hoe teelbalkanker zich manifesteert met symptomen en tekenen, en welke eigenaardigheden de ontwikkeling ervan heeft. Daarom is het uiterst belangrijk: zodra zich negatieve symptomen voordoen, onmiddellijk medische hulp inroepen. Kanker in een vroeg stadium is moeilijker te diagnosticeren, maar is veel beter te behandelen en de kans op herhaling is vele malen kleiner.
Tekens
Gezegd moet worden dat de ziekte op bijna elke leeftijd kan beginnen, maar meestal wordt deze vorm van kanker vastgesteld bij mannen van 15 tot 35 jaar. De kans om de ziekte te ontwikkelen neemt aanzienlijk toe bij patiënten ouder dan 60 jaar. De tekenen van teelbalkanker zijn als volgt:
- Het meest voorkomende teken is een knobbeltje in de zaadbal. Die kan in grootte variëren en wordt soms duidelijk als de testikel wordt onderzocht en gepalpeerd. Het knobbeltje is meestal niet pijnlijk. Men mag echter niet vergeten dat het gezwel, dat kan worden gepalpeerd, niet altijd kwaadaardig is. Als men de statistieken bekijkt, is het gezwel in de zaadbal slechts in 3% van de gevallen kanker, en in de overige gevallen is het neoplasma te wijten aan andere pathologieën (trauma, spermatocellen). Hoe dan ook, als een dergelijk symptoom wordt vastgesteld, moet u onmiddellijk een specialist raadplegen en zo nodig een volledig onderzoek ondergaan.
- Zeurende, doffe pijn in de onderbuik, rug, scrotum.
- Lichaamstemperatuur springt naar 37,5 graden, ernstige vermoeidheid, plotseling gewichtsverlies. Wanneer de kanker al is uitgezaaid, kunnen de volgende verschijnselen optreden: hoesten, pijn onder de rechter rib, kortademigheid.
Risicofactoren
De precieze oorzaak van kanker bij mannen is niet bekend, maar er zijn enkele risicofactoren die de ontwikkeling van de ziekte kunnen uitlokken. De aanwezigheid van een of meer risicofactoren betekent niet noodzakelijk dat de tumor zich zal ontwikkelen. Sommige patiënten hebben geen risicofactoren.
Dus, de geneeskunde identificeert de volgende factoren:
- Leeftijd 15 tot 40 jaar.
- Cryptorchidisme (een testikel die niet is ingedaald). Deze aandoening staat bovenaan de lijst van oorzaken van kanker bij mannen.
- Een erfelijke factor. Als een familielid kanker heeft gehad, neemt het risico om de ziekte te krijgen toe.
- Professionele activiteiten.
- Nevi (moedervlekken).
- AIDS. Bij mensen met de ziekte wordt vaker kanker vastgesteld.
- Een geschiedenis van kanker in één testikel.
- Raciale identiteit.
- Lichaamsbouw.
Het risico is het grootst bij lange en dunne mannen. Factoren die het risico op zaadbalkanker niet verhogen zijn: trauma aan het scrotum en een operatie aan de zaadleiders.
Preventie
Een uitstekende preventie van kwaadaardige kanker van het zaadbalaanhangsel is een vroege diagnose en een vroegtijdige opsporing van de pathologie. Als het aangetaste aanhangsel onmiddellijk operatief wordt verwijderd, kan de man na aanvullende conservatieve behandeling en chemotherapie weer een volwaardig leven leiden.
Om escalatie van kanker in principe te voorkomen, moet u uw mannelijke geslachtsdelen beschermen tegen trauma, een gezonde levensstijl leiden, op uw hoede zijn voor overmatige straling en slechte gewoonten, en proberen te achterhalen of er een familiegeschiedenis van erfelijke ziekten is.
Als de diagnose is gesteld en het gaat om een kankergezwel, is de kans op succes bij tijdige behandeling vrij groot. Het is dus belangrijk om minstens eenmaal per jaar een controle in het ziekenhuis te ondergaan, en als zich negatieve symptomen voordoen, moet u onmiddellijk reageren en een arts raadplegen.